Zde může být vaše reklama.

VODA PONIČILA TRATĚ Vlakem na Ostravsko, Jesenicko, do Polska? Nemožné!

Vlakem na Ostravsko, Jesenicko, do Polska? Nemožné!

foto: Správa železnic

16. 09. 2024 - 19:31

Olomouc - Rozsáhlé povodně, které zasáhly většinu moravských krajů, přerušily provoz také na řadě železničních tratí – ať už regionálních z Olomouce na Jesenicko a Opavsko, tak mezinárodních – do Polska a na Slovensko přes ostravskou pánev. Důvodem jsou zaplavené koleje i stanice – pod vodou jsou například nádraží Ostrava Svinov a Ostrava hlavní nádraží. Pokud se potřebujete dostat k našim sousedům, musíte po silnicích, nebo jinými železničními tratěmi. Ubezpečte se ale, zda jsou průjezdné.

Ministr dopravy Martin Kupka uvedl, že celý týden se zřejmě nebude možné dostat po železnici do Ostravy. "Pro cesty z Ostravy do Olomouce, do Prahy nebo do Brna i opačným směrem bude nutné volit jiný způsob dopravy než po železnici. A zároveň je třeba sledovat informace o tom, jak bude vypadat doprava na silnicích," řekl ministr na tiskové konferenci.

Řada vlaků Českých drah všech kategorií včetně SC Pendolino, EC a IC, směřujících z Prahy na Ostravsko nebo dál na Slovensko a do Polska je bez náhrady zrušena po celé trase, jiné končí v Hranicích na Moravě. V omezeném provozu (jednou za hodinu) pak fungují náhradní autobusy z Hranic do Ostravy. Podobně to mají i další dopravci – Regiojet a Leo Express, kteří operují na stejných tratích a také končí v Hranicích. Zrušením některých spojů na Ostravu se rovněž sníží počet vlaků mezi Olomoucí a Prahou.

Na území České republiky bylo aktuálně neprůjezdných zhruba 60 tratí, a to včetně koridoru Přerov - Ostrava. V Česku trvá kritická situace na Jesenicku, Šumpersku, Krnovsku, Ostravsku a Opavsku. Vzhledem k zatopení silnic a jejich horší sjízdnosti není možné v řadě těchto míst zavést pro cestující náhradní autobusovou dopravu.

Národní dopravce prodloužil možnost vrácení jízdenek bez storno poplatku prozatím do 17. září. Platí to u vnitrostátních i mezinárodních jízdenek zakoupených na pokladnách, v e-shopu nebo přes mobilní aplikaci. Aktuální informace k železnici zájemci naleznou na interaktivní mapě Správy železnic nebo aplikaci Datel. Aktuální informace Českých drah jsou na sociální síti X a na internetových stránkách .

 

Další články