Zde může být vaše reklama.

Hanácká kasárna jsou na prodej, vyvolávací cena je čtvrt miliardy

Hanácká kasárna jsou na prodej, vyvolávací cena je čtvrt miliardy

foto: Archiv redakce

04. 07. 2021 - 13:35

Hanácká kasárna v současně době patří státu a stará se o ně Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Historickou budovu, o které se v minulosti mluvilo například v souvislosti s umístěním SEFO, případně úředníků města Olomouce, teď ÚZSVM nabízí k prodeji přes elektronickou aukci. Vyvolávací cena pro zájemce je 262 milionů korun. Areál, který je památkově chráněný, vznikl v roce 1840 a prázdný je od roku 2013, kdy rozsáhlý komplex opustila armáda, která ho 170 let využívala.

Elektronická aukce budovy má začít 1. září v deset hodin dopoledne, skončí pak 3. září v 10 hodin dopoledne. Minimální cena, kterou musí případný zájemce nabídnout, je 262 milionů korun, minimální přihoz je 100 tisíc korun.

Areál Hanáckých kasáren vznikl v Olomouci v polovině 19. století. ÚZSVM jej od Ministerstva obrany převzal na základě usnesení vlády v roce 2017. Vláda pak v minulém roce schválila prodej.

 

 

Pro Olomoučany je budova významným prvkem města, zároveň jde o ukázku klasicistního vojenského stavitelství. A to i s ohledem na stavební a armádní historii města.

Poté, co armáda budovu opustila, zeje prázdnotou. V minulosti se uvažovalo o tom, že bude využita pro SEFO, případně jako prostor pro městské úředníky. Obě varianty ale padly.

 

Další články