Zde může být vaše reklama.

Meteorologové vydali výstrahu před velmi silným větrem

Meteorologové vydali výstrahu před velmi silným větrem

foto: Repro ČHMÚ

17. 02. 2022 - 07:58

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu na dnešní den vydali výstrahu, která varuje před velmi silným větrem. Výstraha meteorologů platí od dnešní půlnoci do tří hodin odpoledne. Týká se například nebezpečí pádu stromů a očekávaných škod na majetku.

 

„Varujeme všechny občany, aby se zdrželi pohybu v parcích a zalesněných oblastech z důvodu nebezpečí pádů zlomených větví nebo vyvrácení stromů,“ stojí ve výstraze ČHMÚ.

Až do dnešní desáté hodiny ráno se podle meteorologů dají očekávat nárazy větru o rychlosti 70 až 110 km/h, na horách a hřebenech hor až 130 až 150 km/h. V čele celé fronty se mohou objevit i silné přeháňky, lokálně také bouřky. Důsledkem toho může dojít k poškození stromů i lesních porostů, škodě na majetku a některých budovách. Dojít může také k přerušení elektrického vedení. Kvůli silným poryvům větru a popadaným stromům by s komplikacemi měli počítat také řidiči.

V podobných případech se doporučuje zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit jakkoliv volně ležící předměty, na zahradách zabezpečit skleníky. Doporučuje se také omezit venkovní pohyb a jízdu autem. Nevyplácí se zdrožvat a parkovat v okolí velkých stromů.

"Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry. Dodržovat pokyny horské služby," stojí v upozornění na webu města Olomouce.

Další články