Zde může být vaše reklama.

Financování ČSSD v Olomouckém kraji bude šetřit sněmovna

Financování ČSSD v Olomouckém kraji bude šetřit sněmovna

08. 05. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Dary, které dostával bývalý náměstek olomouckého hejtmana Alois Mačák, byly použity na volební kampaň. Alespoň to byl účel smlouvy, jak upozornila pondělní Mladá fronta dnes. Takový postup je však v kolizi se zákonem. Pro ČSSD v Olomouckém kraji se tak jedná o další problém v řadě.

Tím prvním problémem byl případ ze září loňského roku, kdy deník Mladá fronta Dnes upozornil na to, že vlivní politici ČSSD – náměstek hejtmana Alois Mačák a prostějovský primátor Miroslav Pišťák brali statisícové dary od soukromých firem. Nejprve tvrdili, že finance použili na volební kampaň. Až se ukázalo, že takové jednání by mohlo být nezákonné, otočili a veřejnosti vysvětlili, že dary byly použity na „osobní PR“. Oba dva v září odstoupili.

V říjnu zase Policie ČR obvinila skupinu osob včetně olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila z údajné korupce. Premiér Sobotka následně vyzval hejtmana k rezignaci, ten to však odmítl s tím, že je přesvědčen o své nevině.

Případ darů pro Miroslava Pišťáka a Aloise Mačáka vyšetřovalovali kriminalisté Krajského policejního ředitelství v Olomouci a v únoru letošního roku došli k tomu, že trestný čin spáchán nebyl, respektive protislužbu za přijetí daru nelze dokázat. Závěry policie však exprimátor Pišťák interpretoval tak, že se ničeho nezákonného nedopustil. To ale není tak zcela pravda – policie posuzovala, zda spáchal či nespáchal trestný čin, nikoli, zda porušil ten či onen zákon.

Z trestního spisu, z něhož MfD vychází, vyplývá, že předmětem smluv mezi firmami a Aloisem Mačákem bylo „krytí vzniklých nákladů na podporu a organizaci volební kampaně“. Jenže v Česku platí zákon o financování politických stran a dary lze věnovat přímo straně, a ta je pak musí uvést ve výroční zprávě, tedy existují mechanismy veřejné kontroly sponzoringu stran.

Zde však firmy nedarovaly peníze ČSSD, ale přímo konkrétnímu kandidátovi. Takový postup je ale velmi problematický. Poslankyně a členka kontrolního výboru Jitka Chalánková se již vyjádřila, že téma na jednání kontrolního výboru poslanecké sněmovny otevře.

Zeptali jsme se na názor experta na transparentní předvolební kampaně, ředitele Transparency International Davida Ondráčky. „Pro mě to je příklad neprůhledného financování kampaní, kdy ČSSD (nebo její představitelé) nesplnila zákonnou povinnost uvést ve výroční zprávě korporátní dary, což teď může konstatovat kontrolní výbor,“ napsal Ondráčka. O trestný čin se ale podle jeho názoru nejedná. „Trestný čin by padal do úvahy, pokud by policie měla důkaz, že to celé neměl být dar na kampaň, ale úplatek za něco jiného – což se pravděpodobně nestalo, policie prověřovala a nic takového nenašla. Všechny ostatní varianty případné trestnosti nejsou moc reálné,“ vyjádřil se pro Hanácký Večerník.

Nabízí se otázka, zda prostějovské Okresní státní zastupitelství, které trestní věc dozorovalo a o darovacích smlouvách vědělo, nepochybilo tím, že na problém neupozornilo příslušný výbor poslanecké sněmovny, který se hospodařením politických stran zabývá. V úterý jsme se na to emailem zeptali okresní státní zástupkyně Naděždy Kezniklové, do vydání článku nedorazila odpověď.

-jač-

Další články